Voorkomen van RSI en andere werkgerelateerde klachten

Voorkomen van RSI

In Nederland heeft een groot deel van onze werkende bevolking last van RSI klachten. In dit stuk beperk ik mij tot de beeldschermwerkplek op kantoren.
Wat is RSI ?
RSI is de afkorting van Repetitive Strain Injury. RSI is een verzamelnaam voor pijnklachten in de armen, nek, schouders, handen en polsen.
 RSI klachten kunnen ontstaan door herhalende bewegingen, een slecht ingerichte werkplek, te grote werkdruk, te lang doorwerken zonder Klachten an de nek door RSIpauzes of microbreaks en zeker niet te vergeten stress. De RSI klachten hoeven niet altijd een direct gevolg te zijn van het dagelijkse werk. Veel mensen zijn tijdens de vrije tijd ook zeer actief op de computer, laptop, tablet of smartphone. In de meeste gevallen wordt tijdens deze bezigheden op de computer geen aandacht besteed aan de werkhouding. We verwachten van onze werkgever een optimale beedschermwerkplek en thuis verwaarlozen we deze werkplek. Het is dus zeker de moeite om thuis ook eens kritisch naar uw houding te kijken als u met uw computer aan de gang gaat. Als u dan toch bezig bent om kritisch naar uw eigen houding te kijken is het ook aan te raden om eens naar de houding van de overige gezinsleden te kijken wanneer zij computerwerk doen in de thuissituatie.
Wat kunt u doen als preventie tegen RSI ?

 • Werktijden. Zorg ervoor dat u regelmatig een pauze of microbreak neemt. Tijdens de pauzes of microbreak kunt eventueel eenvoudige rek en strek oefeningen doen.  Werk niet langer dan 6 uur per dag ( wettelijke norm ) achter uw computer. Voor een laptop geldt als norm 2 uur. Indien u gevarieerd werk heeft ontstaan er al pauzes in uw beeldschermwerk.
 • Werktaken. Probeer het zo te regelen met uw leidinggevende, dat er variaties in uw dagelijkse werkzaamheden zitten. Probeer, indien mogelijk, zittend en staand werk met elkaar af te wisselen.
 • Communiceer regelmatig en op tijd met uw medewerkers of leidinggevende over eventuele deadlines die gehaald moeten worden. Door een goede communicatie kunnen pieken in de werkdruk vaak vermeden worden. Hierdoor wordt ook weer een belangrijke oorzaak van RSI, stress, aan banden gelegd.
 • Werkplek. Zorg dat uw werkplek correct ingesteld is. Vaak zijn minimale aanpassingen al voldoende om in de toekomst grote klachten te voorkomen. Naast het instellen van de werkplek is ook het binnenklimaat en verlichting  op kantoor van grote invloed. Ergotoponline kan voor u, uw werkplek correct instellen, aan de hand van een werkplekonderzoek. Naast het uitvoeren van werkplekonderzoeken, kunnen wij u ook de juiste producten leveren.
De symptomen van RSI zijn o.a.
 • Pijn
 • Stijfheid
 • Tintelingen
 • Krachtverlies
 • Verminderde coördinatie
Er zijn een aantal fases te onderscheiden :
 1. Ik heb de afgelopen 3 maanden pijn en vermoeidheid aan de vingers, handen, polsen, armen, schouders of nek gehad tijdens het werk of na een lange periode van werken. 
 2. Ik heb pijn en vermoeidheid aan de vingers, handen, polsen, armen schouders of nek. De klachten houden ook na werktijd aan en/of verstoren de nachtrust. 
 3. Ik heb voortdurend pijn aan de vingers, handen, polsen, arm en schouders of nek. Ook als ik rust of niet werk. 
Blijf allert op bovenstaande klachten. Neem maatregelen vanaf het moment dat u pijnklachten signaleert. In een beginstadium van RSI is het vaak relatief eenvoudig om de klachten op te lossen en blijven de kosten voor de oplossingen vaak ook beperkt.
Belangrijk is op preventief RSI te voorkomen.
Voor meer info over RSI preventie kunt u contact opnemen met Ergotoponline, 0165-870209
© Kantoormeubelenpunt - Ergonomie

Wil onze tips over ergonomie en gezond werken ontvangen, klik dan hier om je in te schrijven.
 

  Voorkomen van RSI en andere werkgerelateerde klachten         Reacties (0)

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Meer reacties

Klantenservice:

Maandag t/m vrijdag 
9.00 tot 17:00


0165 - 870 209

Inschrijven voor de nieuwsbriefAanmelden

Contact

Kantoormeubelenpunt
Pieter van der Eijken kantoormeubelen

Heesterberg 36 ( geen bezoekadres )
4708 HS Roosendaal
+31 (0) 165 870 209
info@kantoormeubelenpunt.nl
KvK 54764815
BTW: NL1495 36 793B02

* = prijzen zijn  exclusief  BTW    Powered by CCV Shop software webshop